Ginecomastia este o afectiune intalnita la majoritatea barbatilor. Aceasta se manifesta prin creșterea volumului glandei mamare sanilor si in general o dimensiune anormala a acestora. Cauza acestei malformatii consta in dezvoltarea in exces a tesutului glandular mamar. Ginecomastia se manifesta la orice varsta si mai ales in cadrul tinerilor aflati in perioada pubertatii. Prin tesutul mamar suplimentar format la nivelul sanilor se acumuleaza grasime, iar pacientul devine astfel o persoana supraponderala.
Ginecomastia poate aparea ca urmare a unei serii de cauze. In functie de motivul care a generat aparitia acesteia se aplica un tratament specific. Fiind o afectiune des intalnita in cazul barbatilor (peste 50 % dintre barbati se confrunta cu aceasta afectiune), este necesar sa se ia masurile necesare si sa se trateze corespunzator.
Ginecomastia poate aparea in diverse perioade ale vietii unui barbat. Spre exemplu, aceasta poate aparea la nastere. Conform studiilor, mai mult de jumatate dintre baietii nou-nascuti prezinta semne de ginecomastie, insa acestea vor disparea in primele saptamani de viata. O alta modalitate de a depista ginecomastia este la varsta pubertatii. Ca urmare a dezechilibrului hormonal de testosteron si estrogen, sanii vor capata dimensiuni mai mari, insa in timp situatia se poate ameliora.
Exista si barbati care sufera de ginecomastie la varsta maturitatii. Mai ales barbatii care depasesc varsta de 50 de ani se confrunta cu sanii mariti. Ca urmare a inaintarii in varsta, corpul produce mai putin testosteron si totodata se stimuleaza si productia de estrogen responsabila de cresterea tesutului mamar.
Ginecomastia poate fi generata de o serie de factori, precum: un dezechilibru aparut la nivelul hormonilor sexuali, varsta, ciroza hepatica, hipogonadism, hipertiroidie, o functie renala deficienta, tumori testiculare sau suprarenale, precum si administrarea unor medicamente specifice. Printre aceste medicamente se numara: steroizii anabolizanti, antibioticele, chimioterapia, antidepresivele triciclice, medicamentele anti-HIV, precum si consumul unor suplimente alimentare. Afectiunea apare si ca urmare a tratamentului de cancer la prostata sau prin consumarea drogurilor recreative.
Umflarea sanilor poate duce si catre un alt diagnostic care poate diferi de ginecomastie. Din acest motiv, este important ca medicul sa fie constient de simptomele pe care pacientul le prezinta si sa evalueze cu atentie cazul pacientului. Spre exemplu, ginecomastia poate fi gresit asociata cu situatia barbatilor supraponderali care prezinta grasime mamara. Acestia insa sufera de un tesut mamar gras si nu de afectiunea de ginecomastie.
De asemenea, barbatii care sufera de cancer de san prezinta un san mai dezvoltat si astfel necesita investigatii suplimentare. Barbatii cu sanii mariti pot suferi si de un abces mamar, ca urmare a unei infectii a tesutului mamar sau pot suferi de chisturi si tumori benigne. In astfel de situatii este important ca medicul sa investigheze cazul pacientului in detaliu si sa fie sigur ca diagnosticul pus este cel potrivit.
Inainte de efectuarea unui diagnostic, medicul va face o serie de analize si va pune o serie de intrebari cu privire la istoricul pacientului, stilul sau de viata, precum si istoricul familial. In cazul dezechilibrelor hormonale, acestea pot fi supravegheate, iar evolutia acestora poate fi urmarita fara a se efectua un tratament aparte. De asemenea, pentru un diagnostic corect, se vor face si teste de sange si teste imagistice de tipul unor ecografii mamare, radiografii toracice sau ecografie la testicule.
Pentru mai multe informatii despre operatie ginecomastie si ginecomastie tratament, Clinica Zone Medical Estet este locul potrivit pentru a adresa primele intrebari. Dr. Eugen Turcu si echipa sa de medici specialisti va stau la dispozitie cu echipamente si tehnici moderne. Datorita experientei sale de peste doua decenii, Dr. Eugen Turcu va poate garanta servicii de profesionalism si o echipa foarte bine pregatita care va va ghida in timpul intregului proces terapeutic.